Opis forum
Witam:)
Mam prosbe w zwiazku z tym ze test z PO był dosyć trudny i były tam pytania których sie nie spodziwwalismy miło by było akby ktos kto pamieta wpisał je tutaj w jakim satystycznym porządku:) ja pamietam kilka pytań z poprawnymi odpowiedziami wiec postaram sie je tutaj napisac.
1. stary nauczyciel to Korczak
2. ksiazka to Śliwierski i Kaminski
3. Kamiński był zwiazany z łodzia.
4. jednym z opisanych kierunków zwiazanych z osobowoscia był ''Personalizm''
5. jedna z opisanych definicji było " krztałcenie''
6. od pseudowychowania był TARNOWSKI
7. w dziesiecioscianie na pewno nie było EMANCYPACJI
8. zerówka, podstawówka i gimnazjum obowiązkowe ( to poprawna odpowiedz)
9. nauczanie wychowujace - herbart
10. wartosci - konserwatyzm, autorytet i uspołecznienie.
11. pedeutologia to nauka o nauczycielu
12. no i ze dziecko jest podmiotem
dalj nie pamietam ale było cos z kompetencjami technicznymi i kilka pytań o przedmiot pedagogiki czy pedagogika jest nauka ja zaznaczyłem ze jest bo ma przedmiot itp itd ( taka dluga definicja) dodatkowo jeszcze było pytanie o jakis reporaż czy cos gdzie były 4 odpowiedzi gdzie był '' Kamiński, Gordon, Tarnowski i na Sz koleś jaki długie nazwisko '' to ja tego na sz zaznaczyłem:D
czekam na waze pytania:) dzieki wam na pewno uda nam sie ułozyć cały test na ewentualna poprawkę
Ostatnio edytowany przez karku999 (2011-02-06 14:38:32)
było też pytanie związane z subdyscyplinami pedagogiki... nie pamiętam dokładnie pytania zapamiętałam że była podana definicja i trzeba było wybrać czy to jest kryterium metodologiczne, rozwojowe (chyba ;P) instytucjonalne... itd...
Pamiętam że otwarte pytanie brzmiało jakoś tak: wymień wszystkie filary raportu Delorsa a następnie wybierz jedno z nich i opisz czy coś takiego
Pedagogika jest nauką ponieważ posiada?
kto jest twórcą pedagogiki "bez zwycięzców bez pokonanych"? jakoś tam było podobne chyba nie pamiętam dokładnie... w każdym bad zrazie chyba chodziło o Thomasa Gordona.?.
cechy osoby w ujęciu egzystencjonalnym czy jakoś inaczej w kazdym badz razie odpowiedz była egzystencjonalnym
rzeczywiscie . pytania sie różniły. ale ona wykombinowała niezle nie zrobiła grup tylko pozamianiała odpowiedzi:)
a powiedzcie mi czy jak ktos skreślił zła odpowiedz i zaznaczył prawidłową to sie liczy? bo ja na pewno 2 skreśliłem na dobre odpowiedzi.
Co do tej subdyscypliny pedagogicznej, to chodziło o dydaktykę i należało zaznaczyć kryterium, które ją określa i zadania ze skreślonymi odpowiedziami chyba nie będą uwzględniane w ogóle, jeśli dobrze zrozumiałam.W moim zadaniu otwartym trzeba było wymienić elementy nauczania niekonwencjonalnego i opisać jedną z metod
Ostatnio edytowany przez emcjot (2011-02-06 22:32:50)
Nowy użytkownik
mi sie wydaje ze jeżeli zakresliłeś w taki sposób że babka weźmie o co kaman to bedzię git;) ja np zaznaczałam kółkiem poprawne(niby) odpowiedzi a co nie odpaliło to zakreślałam i następne w kółko i jak się jej podpytałam to ona "tak tak " więc nie wiem:) ale miejmy nadzieje:)
Użytkownik
a kto w ogóle napisał odpowiedz na pytanie otwarte? Ja mialam os o medotach ksztalcenia nauczyciela wg kogos tam.
w g kolhberga tylko ze bylo 2 kolbergów jeden Oscar a drugi ten nasz na L. tyle ze na pewno nie mielismy tego w wykładach wiec musiało być w książce którą ona zadała . wiec wyjade mi sie nastepnym rezem trzeba czytać ksiązki:) albo po prostu ktoś zeskanuje i wrzuci na forum zeby kazdy miał
tak bedzie najlogiczniej i najodpowiedniej:)
niech ten temat nie zaginie bo jeszcze nie jestem pewien kilku pytań!
Ostatnio edytowany przez karku999 (2011-02-07 21:30:33)
dorka napisał:
pytanie otwarte:systemy klasowo-lekcyjne....opisać jeden z nich...
a co do tego pytania, to bodajże odp były systemy: Winnetkowki, Daltoński i Jenajski
było jeszcze w jakim kategorii znajduje się dydaktyka, definicja edukacji (ogół oddziaływań służących formowaniu się zdolności życiowych człowieka)
no i oczywiście na samym początku wpisać swoje imię i nazwisko oraz nr indeksu